Edamame Project 2017 (6 rassen voor Europa)

DUTCHSOY EDAMAME PROJECT

6 RASSEN

 

DutchSoy heeft speciaal de 4 beste sojarassen geïmporteerd uit Japan en heeft nog 2 andere sojarassen geselecteerd, legt exclusieve proefvelden, samenwerkingen met telers en afnemers met als doel: verse soja (Edamame) uit eigen regio!

Duurzamer door o.a. minder transportbewegingen!

DUTCHSOY EN EXCLUSIEVE SOJARASSEN UIT JAPAN

JAPANSE SOJA

 

DutchSoy start in 2017 een groots Edamame Project waarbij proeven worden gedaan met dé top-sojarassen uit Japan om in Europa Edamame (verse soja) te kunnen telen!

4 EXCLUSIEVE RASSEN UIT JAPAN + 2 EXTRA RASSEN = 6 RASSEN IN ONDERZOEK

EDAMAME RASSENPROEF 2017

 

Met deze rassenproef willen we vaststellen welke rassen Edamame het beste presteren onder Nederlandse omstandigheden. We hebben dit jaar 4 rassen rechtstreeks uit Japan geïmporteerd, want daar is de Edamame een groot product.

In 2016 hebben we een proef uitgevoerd om te zien of de Edamame machinaal geoogst kon worden en dat is gelukt, dus nu gaan we het project verder uitwerken.

Hieronder ziet u links een foto van het proefveld van de Edamame (ras: Korean Black) bij PPO lelystad en rechts ziet u een impressie van het machinaal oogsten van de bonen.

 

In 2017 willen de volgende 6 rassen gaan testen op opbrengst, groei en oogsttijdstip en smaak.

 

1. Korean black

2. Black Boy (Japan)

3. Tohya

4. Amaotome (Japan)

5. Green drop (Japan)

6. Ocean green

 

Waarbij de bovenste twee rassen een zwarte boon geven en de rest een groene. We gaan ze zaaien op 50 cm rijafstand of iets meer als dit mogelijk is met de proefveld zaaimachine. Van 50 cm weten we in ieder geval dat het goede resultaten geeft. De velden worden 1,5 bij 12 meter. Ook worden er twee extra rijen aan de buitenkant aangelegd als bruto rij , zodat de buitenste rassen niet meer zonlicht krijgen dan de rest. Foto links de oogst van 3 keer een rij van 20 meter en rechts een foto van de Korean black net geoogst is het nog rood met zwart, maar worden later zwart.

GEZOND BIJGERECHT, LICHT TUSSENDOORTJE

EDAMAME

 

Mooie groene peultjes, besprenkeld met een beetje zout. Edamame is niet alleen een gezond bijgerecht, maar ook een lekker licht tussendoortje. Of een eiwitrijke toevoeging aan je salades.

 

Eda betekent in het Japans tak, mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk ‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant. Deze worden geoogst voordat de peulen de kans hebben gekregen om hard te worden.

De groene peul zelf is draderig en niet te eten, maar aan de binnenkant vind je een stuk of drie, vier groene, eetbare boontjes. Ze lijken een beetje op doperwtjes of sperziebonen en smaken nootachtig.

 

Eiwit, ijzer en vezels

Edamameboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in. In 100 gram edamame zitten zo’n 120 kilocalorieën, dus een schaaltje boontjes is een slanke snack.

 

Edamame duurzaam met DutchSoy

Edamame is nu vooral verkrijgbaar bij (Aziatische) supermarkten, reformwinkels en toko’s. Je vindt ze meestal diepgevroren in het vriesvak, in een zak van een pond, compleet met peul of al gepeld. Soms staat er ‘frozen soy beans’ op de verpakking in plaats van edamame.

Op dit moment wordt Edamame voornamelijk geïmporteerd. Met het Edamame Project van DutchSoy willen wij er voor zorgen dat Edamame ook écht duurzaam wordt én alléén GMO-vrij, geteeld in ons eigen land en/of elders in Europa.

 

Probeer Edamame!

Wil je de edamame eten als tussendoortje of bijgerecht? Laat de peul om de boontjes heen zitten en ontdooi ze niet. Kook de bevroren edamame een paar minuten in gezouten water of stoom de boontjes. Laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan, laat ze uitlekken en dep ze eventueel droog met wat keukenpapier. Strooi er naar smaak wat zeezout en/of peper overheen en ze zijn klaar voor gebruik.

Duw de boontjes met je vinger uit de peul of zet je tanden erin en ris de boontjes eruit. Na koken is edamame nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Ga je de boontjes verwerken in een gerecht? Dan zijn gepelde, bevroren boontjes gemakkelijker. Je kunt er een dip van maken, maar ze smaken ook goed door een (noedel)salade. Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente.

VOLG DIT MOOIE PROJECT

2017

 

Lees onze blog en volg de ontwikkelingen!

Peter Strijk Owner/Consultant

0031(0)6-11 272 868

info@dutchsoy.nl of klik hier

 

DUTCHSOY, THE NETHERLANDS

Metselaarsgilde 16, 8253 HM Dronten

Chamber of Commerce No. 60429615

VAT No. NL139288442B02