Persberichten

Artikel uit de Flevopost van woensdag 16 augustus 2017

 

 

Peter Strijk in het veld waar hij zijn Edamame teelt. © Haijo Dodde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dronten - DutchSoy uit Dronten introduceert verse soja van Hollandse bodem. Met het groene boontje, beter bekend als Edamame, speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar plantaardige proteïne.

 

Peter Strijk, oprichter van DutchSoy, stortte zich vier jaar geleden op de teelt van Nederlandse soja. In eerste instantie richtte hij zich op de traditionele droge sojaboon, na verwerking toepasbaar als ingrediënt voor veevoeder en bijvoorbeeld tofu en soja-drinks.

 

Hij ondervond dat het oogsten van de boon, eind september en begin oktober, moeilijk was doordat er dan vaak vochtige omstandigheden zijn tijdens de oogst. Dit kan leiden tot ongewenst grote variaties in opbrengst en kwaliteit. Het bracht hem er in 2014 toe zich toe te leggen op de teelt van de verse sojaboon.

 

Stevige bite

 

Vanuit Azië geïmporteerde Edamame verkoopt in Nederland al goed. De peulvrucht is niet alleen meer verkrijgbaar bij sushi bars; ook supermarkten verkopen de boon, bijvoorbeeld als 'slanke' proteïnerijke snack. De peul zelf is niet eetbaar; aan de binnenkant bevinden zich de eetbare boontjes met een stevige bite en nootachtige smaak.

 

Eerste kratje

 

Het eerste kratje Hollandse Edamame wordt gepresenteerd tijdens de International Europe Soya Open Field Day 2017, op 30 augustus in Lelystad. Tijdens deze dag wordt onder andere ingegaan op de opmars van soja in Europa. Mede door het veranderende klimaat is het steeds beter mogelijk om de proteïnerijke peulvrucht ook in ons land rendabel te telen.

 

Trots op primeur

 

Strijk is trots op de primeur: 'Na vier jaar experimenteren weet ik nu hoe de Edamame het best in ons land kan worden geteeld. Van rasselectie en de grondbehandeling, tot oogst en opslag. Dit seizoen oogst ik een beperkte hoeveelheid; geïnteresseerde partijen kunnen intekenen op de oogst van 2018. De interesse vanuit de markt, voor teelt en afname, is groot.'

 

 

Peter Strijk Owner/Consultant

0031(0)6-11 272 868

info@dutchsoy.nl of klik hier

 

DUTCHSOY, THE NETHERLANDS

Metselaarsgilde 16, 8253 HM Dronten

Chamber of Commerce No. 60429615

VAT No. NL139288442B02