Sojateelt

Fields trials and research  -  Seed sales (dry and fresh)  -  Advice on cultivation

Market strategies of the soybean  -  Collaborations  -  Lectures about soy  -  Distribution of rhizobia

DRS. PETER A. STRIJK LEGT UIT

SOJA TELEN

Het telen van soja is niet intensief en door veredeling is het nu mogelijk om soja ook in Noord Europa te telen.


Om soja te kunnen telen zijn er echter wel een paar zaken waarmee u rekening dient te houden om tot een goed resultaat te komen.


  • Grond
  • Temperatuur
  • Geschikte rassen
  • Zaaien
  • Inoculeren
  • Bemesting
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Opslag

Zaaizaden besteld u eenvoudig bij DutchSoy.

Grond

Soja kan zowel op klei als op zandgronden goed uit de voeten. Wel is het belangrijk dat de grond een goede vochthuishouding heeft. Soja groeit het beste op een grond met een ph waarde van 6-7.

Heeft u grond een ph waarde van < 3,9 of > 9,6 wordt het telen van soja afgeraden.


Temperatuur

Soja is van oorsprong een subtropische plant die dus warmte nodig heeft om te groeien. De sojaplant kan dus ook niet goed tegen vorst.

1 à 2 graden vorst overleven ze vaak nog wel afhankelijk van het stadium van de plant en de periode van vorst.

Gewasbescherming

Doordat de sojateelt in Europa behoorlijk groeit neemt het aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in de soja ook toe.

De toegelaten middelen in de sojateelt voor 2017 zijn:

Bodemherbicide: Centium en Sencor vloeibaar

Herbicide: Basagran

Fungicide: Prosaro en switch


DutchSoy staat het gebruik van glyfosaat als afdoder van het gewas voor de oogst niet toe vanwege residuen en daardoor beperktere afzetkanalen.

Ná zaaien voor opkomst kan de glyfosaat wel ingezet worden.

GESCHIKTE RASSEN


In Nederland zijn alleen de hele vroege rassen geschikt om hier te telen dit in verband met late afrijping. Latere rassen kunnen in potentie meer opbrengst geven, maar rijpen te laat af de 000 rassen rijpen in Nederland eind september begin Oktober af wat al aan de late kant is.

Gelukkig zit de veredeling in Europa niet stil en komen er steeds meer rassen in de 000 groep beschikbaar. Voor dat u een keuze maakt voor het ras is het verstandig stil te staan wat u afzetmarkt wordt. Zo zijn er verschillende rassen die elk eigenschappen in zich bergen die voor verschillende afzetmarkten interessant kunnen zijn. Zo is voor de droog te oogsten soja het eiwitgehalte vaak van belang en is voor de tofu bereiding een wit hilum vereist. Voor de verse soja markt is de smaak weer erg van belang.

Dus voor u een beslissing maakt ga dan even na wat u afzetkanaal wenst zodat u het ras hierop aan kunt passen. Dutchsoy kan u hierbij adviseren wat voor u situatie de beste keuze is.


Zaaien

Soja wordt gezaaid eind april begin mei als de grondtemperatuur minimaal 10 graden is. Dit in verband met de rhizobium coting op het zaad, maar daarover meer bij inoculeren.U kunt de grond voor het zaaien het beste bewerken met een eg ( roterkopeg ). Een losse bovengrond en op 5 cm de vochthoudende grond. Soja wordt namelijk op 4 tot 5 cm diep gezaaid. Men zaait ongeveer 600000 zaden per ha wat meestal neerkomt op 100 kg. Na onderzoek is gebleken dat de ideale rijafstand 25 cm bedraagt. Verder uit elkaar levert wat steviger planten op met het oog op legering en dichter bij elkaar levert een voordeel van vervroeging van de afrijping en het veld is eerder dicht. Zaaien kan men doen met een precisie zaaimachine maar in de praktijk werkt een pijpen zaaimachine ook prima. Voor soja is dus geen aparte mechanisatie vereist om de soja te kunnen zaaien.

Inoculeren

Soja is een vlinderbloemige plant wat inhoud dat hij door samen te werken met een bacterie de stikstof uit de lucht kan binden. De specifieke bacteriën voor de soja plant Rhizobium japonicum komen hier niet voor in de grond en dienen dus bijgevoegd te worden. Dit gebeurd veelal met een coating op het zaad men spreekt dan van geïnoculeerd zaad. Bij een goede samenwerking kan de soja plant tot wel 70 % van zijn stikstof behoefte uit de lucht halen. Er zitten dan stikstofbolletjes aan de wortel. Je kunt zien of de rhizobium actief is door een bolletje te halveren en te zien of hij rood van binnen is. De Rhizobium is ook toegestaan in de biologische teelt. Denk er bij het zaaien wel aan dat deze bacterie slecht tegen uv licht kan. Dus niet in de zon laten staan dan verslechterd de werking significant.

Foto van bolletjes en open met rood.


Oogst

Onder Nederlandse omstandigheden kan de soja afhankelijk van het ras en het groeiseizoen geoogst worden met een combine eind september begin oktober. De afstellingen voor de combine staan in het instructieboekje.

Probeer het maai bord zo laag mogelijk te houden om ook de laag hangende peulen mee te nemen doet u dit niet dan kan dat een verlies opleveren van soms wel 10%.

De soja rijpt af door eerst bruin te worden en zijn blad te verliezen. De stengels met de peulen blijven staan en deze worden gedorst. Een soja boon is niet als een erwt en springt niet open bij droogte.


Opslag

Als men de soja wil opslaan wordt de soja het beste bewaard bij 13 tot 15% vocht. In Nederland liggen de waardes vaak hoger en is het verstandig om het direct naar een plaats te brengen waar gedroogd kan worden. Boven de 20% vocht kunnen er snel schimmels ontstaan waardoor de partij afgekeurd kan worden.

Als u de soja zelf wil drogen in bijvoorbeeld kisten. Denk er dan aan dat de drogingstemperatuur niet boven de 60 graden komt. Droog de soja niet té lang! Sojabonen kunnen dan openspringen.

WILT U MET ONS SAMENWERKEN?

Peter Strijk Owner/Consultant

0031(0)6-11 272 868

info@dutchsoy.nl of klik hier


DUTCHSOY, THE NETHERLANDS

Metselaarsgilde 16, 8253 HM Dronten

Chamber of Commerce No. 60429615

VAT No. NL139288442B02